De Pueblos Blancos (witte dorpen) van Andalusië

De Pueblos Blancos (witte dorpen) van Andalusië

 Informatie over de Andalusische Pueblos Blancos (witte dorpen) 

De witte dorpjes waar Andalusië zo bekend om is, worden Pueblos Blancos genoemd en bevinden zich voornamelijk in de provincies Cadiz en Malaga in Andalusie.
De Moren regeerden van de achtste tot de vijftiende eeuw over grote delen van Spanje. 

Toen de Spanjaarden hun land in de dertiende eeuw weer opeisten en begonnen met hun Reconquista (herovering), vluchten vele Moorse boeren de bergen in en bouwden hier hun witte huisjes met dikke muren, kleine raampjes en ronde schoorstenen die tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn.

Onderaan deze pagina vind je informatie over hotels en reisgidsen

pueblo_blanco_Andalusie

Een nieuwe lente, een nieuw verfje

De dorpen worden inmiddels gekoesterd door de huidige bewoners. 
 Ieder voorjaar worden de huizen weer overnieuw witgekalkt en zo luiden ze traditioneel het nieuwe voorjaar in.

De dikke muren zorgen voor goede isolatie, de kleine ramen voorkomen dat er teveel zonlicht in het huis kan komen en de fel witte verf kaatst het warme zonlicht weer terug. Op deze manier is het zowel in de zomer als in de winter aangenaam wonen in deze witte huizen.

spanje_andalusie_pueblo-blanco

'Pueblos Blancos’: autorondreizen door Andalusië.

Tijdens de Reconquista, dienden de ‘Pueblos Blancos’ tevens als fort en bij praktisch ieder dorp vind je wel een bijbehorende burcht en dikke, sterke stadsmuren.
 Vanaf hun hoge positie in de bergen waren de vijanden van veraf te traceren en de dorpjes konden zich op deze wijze, lange tijd zeer goed verdedigen. 
Toen uiteindelijk ook de laatste Moor verjaagd was uit Andalusië, bleven de witte dorpjes lange tijd onbewoond en werden pas later herbevolkt door Spaanse boeren.

Veel is er bewaard gebleven uit de Moorse tijd. 
Wandel maar eens op je gemak door de smalle en vaak steile straatjes en het zal je opvallen dat het nog steeds Moors aandoet.
 Alles in de architectuur herinnert je aan de dagen van weleer.
 Inmiddels zijn de Pueblos Blancos’ razend populair bij de vakantieganger en je kan zelfs autorondreizen maken die je door tal van deze dorpjes en natuurparken voeren.

andalusiegemak

Grazalema, Arcos de la Frontera en Ronda

De bekendste ‘Pueblos Blancos’ zijn : Grazalema, Arcos de la Frontera en het beeldschone Ronda.

Een laat middagzonnetje beschijnt de bleke kalkmassieven. Witte dorpjes lichten op in het bloemrijke heuvelland. Zilverkleurige olijfbomen werpen hun schaduw op de weg. De heuvelruggen van Andalusië bieden schitterende mogelijkheden tot onvergetelijke autoritten en fietstochten.
Rotstekeningen, Moorse dorpjes en Romeinse bouwwerken vormen hier het culturele erfgoed.
Ontelbare olijfbomen omringen spectaculaire kloven, uitgesleten door woest stromende rivieren. Steeneiken, kurkeiken en citrusbomen vormen een erehaag langs uw pad.
Bezoek het hoog gelegen Ronda, met één van de mooiste arena’s van Spanje en een prachtig uitzicht op de Sierra de Grazalema. Dit natuurpark kan je naar keuze te voet of op de fiets verkennen.
De witte dorpjes Benaocaz en Zahara ademen nog die typisch Moorse sfeer. De burcht van de laatste torent als een robuust baken boven het stadje uit.

hotel

Kijk hier voor hotels in Frigiliana
Kijk hier voor hotels in Ronda
Kijk hier voor hotels in Arcos de la Frontera

Onze eigen accommodaties in Andalusie

reisgidsen spanje

Reisgidsen 

Reisgids Andalusie
reisgids Zuid Spanje

 

 

Deel dit artikel via:

  • Bed and breakfast in Andalusië, Spanje
  • Bed and Breakfasts in Ibiza, Spanje
  • bed and breakfast, barcelona, catalonie, spanje
  • Vakantiehuis Costa Blanca, Valencia, Spanje
  • Vakantiehuis in Malaga, Andalusië, Spanje
  • Bed en breakfast in Andalusië, Spanje. Dé manier om cultuur en natuur te ontdekken.
  • B&B (Bed & Breakfast) op Ibiza, Balearen, Spanje voor een heerlijke strandvakantie. Ibiza biedt zowel adembenemende natuur als een hippe uitgaanscultuur.
  • Boek een B&B in Catalonië en ontdek de kunst van Gaudí en Picasso, de heerlijke cava's van de Penedés en de mooie baaitjes van de Costa Brava.
  • Kies voor een vakantiewoning aan de Costa Blanca, Valencia, Spanje. De vele prachtige stranden en pittoreske kustplaatsjes bieden alles voor de liefhebber van zon en zee.
  • Huur een vakantiehuis in Andalusië, Spanje en geniet van de rust, de luxe en de vrijheid.

Een bed & breakfast, hotel of vakantiehuis in Spanje

Proef de sfeer van het échte Spanje en laat je betoveren. Dos Cortados is er voor de vakantieganger die geïnteresseerd is in het authentieke Spanje. Op deze website vind je een ruime selectie van bed and breakfast ’s / B&B 's, vakantiehuizen, kleinschalige hotelletjes en appartementen en bijna allemaal bevinden ze zich op het platteland of in een typisch Spaans dorp. Veel B&B ’s en vakantiehuizen zijn van Nederlandse en Belgische eigenaren.
En dat het Spaanse platteland heel goed samen kan gaan met pure luxe en verwennerij, bewijzen deze accommodaties wel:

B&B'sVakantiehuizenVakantie-appartementenHotels
Andalusië Andalusië Andalusië Andalusië
Catalonië Catalonië Catalonië Catalonië
Valencia Valencia Valencia Canarische Eilanden
Ibiza & Mallorca Ibiza & Mallorca Canarische Eilanden Aragón

Aan jou de keuze: een bed & breakfast, vakantie-appartement, hotel of vakantiehuis in Spanje?

Je vakantie doorbrengen in een B&B of vakantiehuis in Spanje is een unieke ervaring. Weg van het massatoerisme en heel dicht bij het pure van de natuur en cultuur van dit prachtige land. Verwonder je over de oude koningssteden Granada, Sevilla en Cordoba in Andalusië, de witte dorpjes en het rijke Moorse verleden. Geniet van de lange stranden van de Costa Blanca. Of laat je verrassen door de enorme schoonheid van de natuur in Catalonië. De mogelijkheden zijn eindeloos.