Granada

Granada

Een overweldigend hoogtepunt van je vakantie; Moors Granada

Informatie en bezienswaardigheden

Granada is een stad in Andalusië in het zuidoosten van Spanje en is de hoofdstad van de provincie Granada. De stad heeft ongeveer 300.000 inwoners.   


Granada ligt op 738 meter hoogte boven zeeniveau, aan de voet van het gebergte Sierra Nevada. 
De stad is misschien niet erg groot maar wel heel erg boeiend. 
In deze stad bevindt zich namelijk één van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, een gigantisch historisch paleis vol met overblijfselen van zowel de Moorse als Katholieke cultuur. De oude stad is een van de best bewaarde voorbeelden van Moorse stadsplanning.
Verder staat Granada bekend om haar prestigieuze universiteit: Universidad de Granada, en een bijbehorend bruisend nachtleven. 

De oudere stadsdelen als Albayzín en Alhambra zijn een kluwen van nauwe straatjes, het nieuwe gedeelte is open en ruim. Hoewel het verleden nog heel sterk leeft in Granada, is de stad ook heel modern en trendy.
 De stad ademt het Moorse verleden uit. Je kan er niet omheen. Gelukkig maar want het is een prachtige stad die een bezoekje meer dan waard is.

Onderaan deze pagina vind je meer informatie over overnachten in hotels en B&B's in Granada en Andalusie en actuele reisgidsen.

Het weer in Granada

Granada  kent een overwegend mediterraan klimaat, hoewel ook continentale invloeden merkbaar zijn. De zomers zijn heel droog en warm, de winters zijn er koud. De verschillen tussen winter- en zomertemperaturen zijn vrij groot en ook het verschil tussen dag- en nachttemperaturen kan, vooral in de zomer, soms wel tot 20°C verschillen.

Een greep uit de hoogtepunten van Granada

Het Alhambra van Granada

patio_de_los_leones_alhambra_granada600

Het Alhambra is het toppunt van Moorse architectuur en behoort tot de mooiste gebouwen van heel Spanje en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van het land. 
Het beeldschone gebouwencomplex bestaat uit drie delen: een fort, de koninklijke paleizen en het zomerpaleis met zijn betoverende tuinen: het ‘Generalife’.
Dit complex is hoger gelegen dan het Alhambra en was de zomerresidentie van de koningen. Het moest er dus lekker fris zijn. De vele waterpartijen en de prachtige tuinen zorgden voor de nodige verkoeling. Het zomerpaleis is een wirwar van gebouwen en gaanderijen. Er is een 'mirador' of uitzichtpunt dat je, na nog eens een kleine klimpartij, een prachtig panorama biedt.

Binnen bij het Alhambra, tref je een overdaad aan prachtige kunstschatten. Hoogtepunten van het Alhambra zijn het Mexuar, het oudste gedeelte, de patio met de indrukwekkende marmeren leeuwenfontein en het Renaissancepaleis van Karel V.
De gebouwen dateren uit de 13de en 14de eeuw, maar werden door de opvolgers van het Arabische koningshuis verder verfraaid.
Tickets kunnen ter plaatse gekocht worden en geven toegang tot het hele domein. Vooraf boeken is beslist aan te raden. het Alhambra staat immers op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, die per dag maar een bepaald aantal bezoekers toelaat.

granada-albayzin-andalusie

Albayzín

Albayzín is de oude Arabische wijk waar je de mooiste voorbeelden van middeleeuwse Moorse woonhuizen kan gaan bekijken. De wijk ligt op een van de heuvelzijdes en springt meteen in het oog door de talrijke witte gebouwen die er samen liggen. De huizen langs de smalle straatjes hebben een ding gemeen, ze hebben allemaal sfeervolle hofjes met fonteinen en groen. Aanvankelijk woonden hier Moren, later zouden christenen, joden en moslims er in harmonie samengeleefd hebben.
Vanaf de heuvelzijde heb je ook een prachtig zicht op het Alhambra  en de Sierra Nevada in de verte. In dit stadsdeel bevinden zich tal van bezienswaardigheden.

Granada_Andalusie_Spanje

De Kathedraal van Granada

Deze kathedraal is de hoofdkathedraal van Granada en is heel groot, maar door de vele omliggende gebouwen blijft een groot deel ervan verborgen. De kathedraal dateert uit 1521 en ligt in het hartje van de stad. Het initiatief voor de bouw ervan ging uit van het katholieke koningspaar Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië en is een meesterwerk van Renaissance-architectuur. Naast de Kathedraal ligt de koninklijke kapel.

Capilla Real (Koninklijke kapel)

De Capilla Real of de koninklijke kapel is een indrukwekkend gebouw, opgetrokken in laatgotische stijl dat dateert uit de vroege 16de eeuw. Oorspronkelijk was het bedoeld als grafkapel voor de graven van de katholieke monarchen Ferdinand en Isabel, die in 1492 de Moren uit Spanje verdreven. Hier vind je het graf van Johanna de Waanzinnige en Filips de Schone. 
Naast de kapel is er een klein museum met kunstcollecties, met onder meer Vlaamse schilderijen die aan koningin Isabel toebehoorden

Museum Federico García Lorca

Federico García Lorca (1898-1936) is een van de beroemdste inwoners van Granada. Deze schrijver, poëet, schilder en muzikant verwierf grote bekendheid met zijn poëzie en toneelstukken en raakte in de jaren ’20 ook internationaal bekend. 
Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd hij echter door een nationalistische aanhanger van Franco vermoord.
Het museum is ondergebracht in het huis waar Lorca's ouders in de zomer verbleven. Hij schreef er een aantal van zijn belangrijkste werken. 
De collectie bestaat uit manuscripten, foto’s, composities en meubelstukken.

badhuis

Tip: bezoek een Arabisch badhuis in Granada

Mocht je wat tijd over hebben? Een bezoek aan de Arabische baden in Granada is absoluut de moeite waard! Ze zijn niet allemaal even goedkoop maar het is echt een bijzondere ervaring. 

Auto parkeren in Granada

Granada is een zeer auto onvriendelijke stad. De straten zijn smal, er is veel eenrichtingsverkeer en bepaalde delen van de stad worden op drukke dagdelen volledig afgesloten. Ons advies: voorkom schade en stress en parkeer je auto zodra je in Granada aankomt ergens aan de rand van de stad en laat deze daar gedurende je verblijf staan. Het centrum van Granada is prima beloopbaar en het openbaar vervoer uitstekend geregeld.

 

hotel

 

Hotels In Granada

Kijk hier voor een selectie van hotels in de stad Granada
Kijk hier voor selectie van hotels in de provincie Granada
Kijk hier voor een selectie van hotels aan de Costa Tropical

Kijk hier voor een selectie van hotels Sierra Nevada

 

Onze eigen accommodaties in Andalusie

reisgidsen spanje

Reisgidsen 

Reisgids Andalusie
reisgids Zuid Spanje

 

 

Deel dit artikel via:

  • Bed and Breakfasts in Ibiza, Spanje
  • Bed and breakfast in Andalusië, Spanje
  • Vakantiehuis in Malaga, Andalusië, Spanje
  • Vakantiehuis Costa Blanca, Valencia, Spanje
  • bed and breakfast, barcelona, catalonie, spanje
  • B&B (Bed & Breakfast) op Ibiza, Balearen, Spanje voor een heerlijke strandvakantie. Ibiza biedt zowel adembenemende natuur als een hippe uitgaanscultuur.
  • Bed en breakfast in Andalusië, Spanje. Dé manier om cultuur en natuur te ontdekken.
  • Huur een vakantiehuis in Andalusië, Spanje en geniet van de rust, de luxe en de vrijheid.
  • Kies voor een vakantiewoning aan de Costa Blanca, Valencia, Spanje. De vele prachtige stranden en pittoreske kustplaatsjes bieden alles voor de liefhebber van zon en zee.
  • Boek een B&B in Catalonië en ontdek de kunst van Gaudí en Picasso, de heerlijke cava's van de Penedés en de mooie baaitjes van de Costa Brava.

Een bed & breakfast, hotel of vakantiehuis in Spanje

Proef de sfeer van het échte Spanje en laat je betoveren. Dos Cortados is er voor de vakantieganger die geïnteresseerd is in het authentieke Spanje. Op deze website vind je een ruime selectie van bed and breakfast ’s / B&B 's, vakantiehuizen, kleinschalige hotelletjes en appartementen en bijna allemaal bevinden ze zich op het platteland of in een typisch Spaans dorp. Veel B&B ’s en vakantiehuizen zijn van Nederlandse en Belgische eigenaren.
En dat het Spaanse platteland heel goed samen kan gaan met pure luxe en verwennerij, bewijzen deze accommodaties wel:

B&B'sVakantiehuizenVakantie-appartementenHotels
Andalusië Andalusië Andalusië Andalusië
Catalonië Catalonië Catalonië Catalonië
Valencia Valencia Valencia Canarische Eilanden
Ibiza & Mallorca Ibiza & Mallorca Canarische Eilanden Aragón

Aan jou de keuze: een bed & breakfast, vakantie-appartement, hotel of vakantiehuis in Spanje?

Je vakantie doorbrengen in een B&B of vakantiehuis in Spanje is een unieke ervaring. Weg van het massatoerisme en heel dicht bij het pure van de natuur en cultuur van dit prachtige land. Verwonder je over de oude koningssteden Granada, Sevilla en Cordoba in Andalusië, de witte dorpjes en het rijke Moorse verleden. Geniet van de lange stranden van de Costa Blanca. Of laat je verrassen door de enorme schoonheid van de natuur in Catalonië. De mogelijkheden zijn eindeloos.