Tapas maken. Hoe organiseer je een tapasfeestje

Tapas maken. Hoe organiseer je een tapasfeestje

Hoe organiseer ik een tapasfeestje?
Een avondje tapas eten met vrienden of familie. Wat is er nu leuker? En het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Tapas waren oorspronkelijk kleine stukjes brood die de Spanjaarden als dekseltje op hun wijnglas gebruikten. Zo konden er geen vliegen in komen.
Inmiddels weten we er wel raad mee. Tapas zijn zo populair geworden dat de tapasrestaurants als paddenstoelen uit de grond rezen en er zijn inmiddels honderden variaties op gemaakt maar het leuke is dat je het zo makkelijk of moeilijk kan maken als je zelf wilt.
Een voorwaarde is natuurlijk wel een uitbundig gedekte tafel. Denk aan kleurig serviesgoed, vrolijke schaaltjes, knallende servetten en gekleurde kaarsen.

spanje-spaanse-cocktail-drankjes

Ontvang je gasten met een feestelijke rosé-cava, een frisse Aqua de Valencia of een grote kan met zelfgemaakte Sangria en vergeet vooral niet een feestelijk Spaans muziekje op te zetten.

Begin met een paar kleine tapas om alvast in de stemming te komen.
Olijven met kruidenolie, een paar puntjes gemarineerde manchegokaas en een stokbroodje met spannende aioli.

Hierna zou een klein kopje 'gazpacho' mooi aansluiten en het is echt niet moeilijk om te maken.
En dan kan het feest beginnen. Maak het jezelf gemakkelijk en zet alle koude tapas op tafel voor een groots effect. De keuze is onuitputtelijk.
Van tijd tot tijd loop je even van tafel om er wat warme tapas aan toe te voegen maar bereidt het goed voor. Het is niet leuk om tijdens je avondje zelf steeds weer de keuken in te moeten.

spanje_recepten_gambas

Zet een schaal dampende, naar knoflook geurende gamba's op tafel en serveer met grof gesneden kruiden en halve citroenen. Het effect is spectaculair.
Zorg dat de albondigas in tomatensaus al pruttelen en gooi ze over in een schaal. Serveer er de echte patatas Bravas met een levensgevaarlijke hete saus bij. Succes verzekerd.

Maak een keuze uit het aanbod van desserts. De Spanjaarden houden van zoet en romig maar na een avondje uitbundig tapas eten, is mijn ervaring, zijn mijn gasten altijd weer blij met een nagerecht van fris citroenijs, geserveerd met verse munt en een scheutje overgebleven cava. Serveer in een hoog glas en steek er een lange lepel en een paar rietjes in.

Wil je het helemaal afmaken? Serveer dan na afloop een sterke cafe solo met een Likor 43.

ham met houder

TIP:

Heb je een bijzondeer feest, wat dacht je dan van een echte, hele ham met een schitterende houder.

Zo steel je natuurlijk de show en het is echt niet zo duur als je denkt. Je gasten zullen versteld staan.

Deel dit artikel via: