Het Alhambra in Granada

Het Alhambra in Granada

Informatie over het Alhambra in Granada (Andalusië)

Het Alhambra wat ‘het Rode Paleis’ betekent, is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het Koninkrijk Granada in Andalusië (Zuid-Spanje). Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau vlakbij de stad Granada.

Hier word je geconfronteerd met de prachtige architectuur en decoratie die kenmerkend was voor de Arabieren. Marmeren zuilen en vloeren, overdadig opgemaakte plafonds van fijn houtwerk, muren bedekt met indrukwekkende kaligrafieën, en booggewelven met geometrische figuren. Je valt hier van de ene verbazing in de andere.

Het uitgebreide complex werd na de verovering van het Koninkrijk Granada in 1492 door de Reyes Católicos (katholieke koningen) als een zeer belangrijke buit gezien.
Hun kleinzoon Karel V gaf na zijn bezoek aan Granada in 1526 opdracht tot de bouw van een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Zijn vrouw droeg zorg voor het feit dat hetgeen wat nu rest bestaan bleef.
Vanwege de fijn uitgevoerde islamitische kunst en de zeer grote waarde van de kunstschatten, is het een zeer populaire trekpleister.
Binnenin zijn er mooie decoraties die toegeschreven worden aan Yusuf I.
Veel kunstschatten van het Alhambra zijn gerestaureerd en zijn een goed voorbeeld van Moorse kunst op het Europese vasteland.

Granada_Spanje-Generalife_Alhambra_Alhambra_Andalusie_Granada

 

Onderaan deze pagina vind je meer informatie over overnachten in hotels en B&B's in Granada en Andalusie en actuele reisgidsen.

Tip: Kaarten reserveren voor het Alhambra

Wie het Alhambra wil bezoeken, moet vooral rekening houden met de quota die de UNESCO heeft gesteld qua bezoekersaantallen: per dag mag maar een beperkt aantal bezoekers het Alhambra binnengaan, dus wie op goed geluk een bezoek wil brengen, loopt een groot risico niet toegelaten te worden dus: vooraf boeken is beslist aan te raden.

Reserveren kan via www.alhambra-tickets.es
Telefonisch reserveren: 00 34 934 923 750.

Er valt rondom het Alhambra ook veel te zien, want de natuur en omgeving en het bouwwerk aan de buitenkant zijn op zich al de moeite van het bezoek waard, met uitzicht op de Sierra Nevada en de vlakte van Córdoba.
In de tuinen van het Alhambra staat de Parador van Granada, het vroegere klooster van Sint-Franciscus waar oorspronkelijk de katholieke koningen werden begraven. Verder vindt men er het prachtige Generalife.

De Parador in het Alhambra (luxueus staatshotel)

In 1910 besloot Spanje iets aan zijn imago te doen en het idee werd geboren een keten van Spaanse paradores (hotels) te openen.
Er werden verschillende paradores geopend over heel Spanje en het werd een doorslaand succes.
De hotels zijn soms speciaal als toeristenonderkomen gebouwd, maar vaak wordt ook Spaans erfgoed op deze manier in ere gehouden.
Verschillende kastelen, kloosters en haciënda's werden in gebruik genomen als staatshotel.
Zo bevindt de parador van Granada zich in de tuinen van het Alhambra. Een andere doelstelling is om de regionale economie te stimuleren door in de bijbehorende restaurants veel lokale producten en recepten te gebruiken.

Alhambra_Generalife_Granada_Andalusie

Het 'Generalife' in het Alhambra

Het 'Generalife' is de benaming voor de beeldschone tuin van het Alhambra.
Hier vevindt zich tevens een prachtig landgoed dat dateert uit de tijd van de Nasridische Koningen.
Hier kwamen de sultans tot rust in een omgeving van betoverende terrastuinen, vijvertjes en spuitende fonteinen in een oase van groen.

Dit plantenrijk van mirten, jasmijn en rozenstruiken heeft vele romantische plekjes waar je even kan verpozen op bankjes die omgeven worden door booggewelven van laurier.
Het hoogtepunt is de 'Patio de la Acequia', een kanaal dat zich op het binnenhof van het paleis bevindt, en waar je een prachtig zicht hebt op Granada en het Alhambra.

Granada_Alhambra_Granada_Andalusie

Bezienswaardigheden binnen het Alhambra

  • Het Mexuar. Het is het oudste gedeelte van het Alhambra. Hier ontvingen de koningen van het Koninkrijk Granada hun ondergeschikten, en werden over de zakelijke en gerechtelijke aangelegenheden beslist.
  • Palacio de Camores. Dit is het paleis van de sultan.
  • Palacio de los Leones (of de Leeuwenhof). De bouw hiervan werd begonnen in 1377 onder Mohammed V. In het midden ligt de Patio met in het midden een indrukwekkende marmeren fontein die door twaalf leeuwen gedragen wordt. De patio wordt omgeven door de 124 zuilen van het paleis.
  • De Mirador de Daraxa. Hier verbleef de harem van de sultan.
  • Los baños (de baden)
  • Het Partal met de vijver
  • Het Paleis van Karel V. De bouw hiervan begon in 1527, na een bezoek van Karel V aan Granada. Het is een immens vierkant renaissance-paleis met in het midden een grote cirkelvormige binnenplaats.
  • De Puerto del Vino (de wijnpoort)
  • De verschillende torens

 

hotel granada

Hotels In Granada

Kijk hier voor een selectie van hotels in Granada
Kijk hier voor selectie van hotels in Andalusie 

Onze eigen accommodaties in Andalusie

reisgidsen spanje

Reisgidsen 

Reisgids Andalusie
reisgids Zuid Spanje

 

Deel dit artikel via: