De Spaanse feestdagen

De Spaanse feestdagen

Spanje heeft een relatief groot aantal feestdagen waarvan sommige uitbundig worden gevierd - vooral de vele regionale feestdagen. De nationale feestdagen zijn niet meer dan vrije dagen. Dit geldt niet voor de Semana Santa, de heilige week rondom Pasen. Er zijn zo veel verschillende officiële regionale feestdagen dat het lastig is één duidelijke lijst te maken.

Semana Santa (pasen in Spanje)

De Semana Santa is de in Spaanstalige landen gebruikte benaming voor de Goede Week, de week voor Pasen, die daar buitengewoon uitbundig wordt vormgegeven. In andere katholieke landen worden in deze week alle beelden met paarse doeken afgedekt, de klokken zwijgen en het orgel blijft onberoerd. In Spanje en Zuid-Amerika daarentegen trekken processies uit die in een uiterst barokke vormgeving en met groots vertoon het lijden van Christus en Maria in de straten tegenwoordig stellen. Kenmerkend zijn de grote beeldengroepen die op vergulde platformen (paso's) worden rondgedragen. Over het algemeen heeft elke processie een paso met een tafereel uit het lijden van Christus en een paso met een droeve Maria. Deze processies zijn in essentie boeteprocessies. Er lopen steevast boetelingen in mee, die kleding dragen met puntvormige maskers, om de anonimiteit te waarborgen. Deze kostuums zijn later door de (overigens sterk anti-katholieke) Amerikaanse Ku Klux Klan geleend, waardoor het beeld van de Spaanse boeteling in het westen een sterk negatieve connotatie heeft gekregen.

Buiten Sevilla vinden vergelijkbare plechtigheden plaats, vooral in de hoofdsteden van de andere provincies van Andalusië, Huelva, Cádiz, Málaga, Córdoba, Granada, Jaén en Almería. Daarnaast hebben ook vele dorpen en kleinere steden hun eigen tradities, vaak met plaatselijke merkwaardige trekjes. De processies in Málaga onderscheiden zich door hun afwijkende paso's, daar Trónos genaamd, die veel groter zijn dan elders en soms wel door honderden Hombres del trono gedragen moeten worden.
Buiten Andalusië bestaan ook verschillende streken met vergelijkbare tradities, vaak soberder. Ook in Zuid-Amerika heeft deze gewoonte zich verspreid.

Meer grote, gevierde regionale feesten zijn:

Maar dan ben je er nog lang niet.

Kijk hier voor de volledige lijst met Spaanse feestdagen.

Misschien leuk om te lezen:

Semana Santa in Malaga

Deel dit artikel via: