De 'Pueblos Blancos' van Andalusië

De 'Pueblos Blancos' van Andalusië

De witte dorpjes waar Andalusië zo bekend om is, worden Pueblos Blancos genoemd en bevinden zich voornamelijk in de provincies Cadiz en Malaga.
De Moren regeerden van de achtste tot de vijftiende eeuw over grote delen van Spanje. 
Toen de Spanjaarden hun land in de dertiende eeuw weer opeisten en begonnen met hun Reconquista (herovering), vluchten vele Moorse boeren de bergen in en bouwden hier hun witte huisjes met dikke muren, kleine raampjes en ronde schoorstenen die tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn.
 De dorpen worden inmiddels gekoesterd door de huidige bewoners. 
 Ieder voorjaar worden de huizen weer overnieuw witgekalkt en zo luiden ze traditioneel het nieuwe voorjaar in.
 De dikke muren zorgen voor goede isolatie, de kleine ramen voorkomen dat er teveel zonlicht in het huis kan komen en de fel witte verf kaatst het warme zonlicht weer terug.

 

 

Op deze manier is het zowel in de zomer als in de winter aangenaam wonen in deze witte huizen.
Tijdens de Reconquista, dienden de ‘Pueblos Blancos’ tevens als fort en bij praktisch ieder dorp vind je wel een bijbehorende burcht en dikke, sterke stadsmuren.
 Vanaf hun hoge positie in de bergen waren de vijanden van veraf te traceren en de dorpjes konden zich op deze wijze, lange tijd zeer goed verdedigen. 
Toen uiteindelijk ook de laatste Moor verjaagd was uit Andalusië, bleven sommige witte dorpen lange tijd onbewoond en werden pas later herbevolkt door Spaanse boeren.
 Veel is er bewaard gebleven uit de Moorse tijd.

Wandel maar eens op je gemak door de smalle en vaak steile straatjes en het zal je opvallen dat het nog steeds Moors aandoet.
 Alles in de architectuur herinnert je aan de Moorse dagen van weleer.
 Inmiddels zijn de Pueblos Blancos’ razend populair bij de vakantieganger en je kan zelfs rondreizen maken die je door tal van deze dorpjes en natuurparken voeren.
 De bekendste ‘Pueblos Blancos’ zijn : Frigiliana, Grazalema, Arcos de la Frontera en het beeldschone Ronda. Mocht je de hele route willen rijden, dan is het raadzaam hier een week voor uit te trekken.

hotel

Kijk hier voor hotels in Frigiliana
Kijk hier voor hotels in Ronda
Kijk hier voor hotels in Arcos de la Frontera

Onze eigen accommodaties in Andalusie

reisgidsen spanje

Reisgidsen 

Reisgids Andalusie
reisgids Zuid Spanje

 

Deel dit artikel via: