Cordoba

Cordoba

Een boeiend hoogtepunt van je vakantie; lieflijk Cordoba

Informatie en bezienswaardigheden

Córdoba is een cultureel rijke stad in Zuid-Spanje. De stad ligt in het hart van Andalusië, aan de oevers van de Guadalquivir en is een van de drie belangrijkste steden van Andalusië. De stad heeft meer dan 300.000 inwoners. Córdoba wordt omgeven door miljoenen olijvenbomen.

Córdoba is een oude stad met een rijke historie. Het was het culturele en financiele middelpunt in verschillende periodes uit de geschiedenis. In de Romeinse tijd hoofdstad van de provincie Bética, daarna centrum van de Spaanse moslimwereld en daarna verblijf van de Katholieke koningen. De roerige geschiedenis zie je vooral terug in de vele bezienswaardigheden  en bijzondere bouwwerken. De Mezquita is vanzelfsprekend de allergrootste trekpleister.

cordoba_Andalusie_Patio

Córdoba is ook zeer geliefd vanwege de vele patio's. Eens per jaar worden de mooiste patio's opengesteld voor het publiek tijdens het patiofestival. Dit evenement vindt jaarlijks in mei plaats en trekt altijd veel bezoekers. En wat dacht je van de Flamenco. Dé dans van Andalusië zie je ook in Córdoba terug. Dagelijkse flamencoshows, flamencofestivals, winkels met flamencojurken, guitaars, schoenen, muziek en flamenco in de bars en in de clubs.

Onderaan deze pagina vind je meer informatie over overnachten in hotels en B&B's in Cordoba en Andalusie en reisgidsen.

Het weer in Cordoba

Córdoba heeft officieel eenMediterraans klimaat maar ondervindt veel invloed van een landklimaat en een oceaanklimaat. Het is de heetste stad van Spanje, op Ubéda na. De winters zijn mild, het vriest er zelden, en de zomers zijn extreem heet, elk jaar weer stijgt de temperatuur regelmatig boven de 40 graden Celsius. De gemiddelde jaartemperatuur is de hoogste van continentaal Europa.

Een greep uit de hoogtepunten van Cordoba

cordoba_mesquita

De Mezquita van Cordoba

In de bloeiperiode van Cordoba (11de - 12de eeuw) stonden er niet minder dan 3000 moskeeën in Cordoba. De stad telde toen ook ca. 200.000 inwoners, sommigen beweren zelfs het dubbele of meer. De Grote Moskee of Mezquita was de hoofdmoskee. Ze werd telkens groter naargelang de bevolking aangroeide. Hier werd het vrijdaggebed gebeden, dus was er veel plaats nodig. Ze bevat meer dan 800 zuilen die nu nog volledig intact zijn.

Bij de komst van de christenen bleef de moskee grotendeels overeind. Ze werd alleen in het midden een stukje afgebroken voor het bouwen van een kathedraal. Ze bleef dus haar functie behouden van belangrijkste gebedsplaats. De minaret werd omgebouwd tot klokkentoren, maar de gewelven, de kleuren van de zuilen en zelfs nog een gebedsplaats waar vroeger een koran lag bleef behouden. Bij een bezoek aan de moskee-kathedraal zal je ogen tekort komen. De zuilen, het plafond, het interieur en de deuren eisen allemaal je aandacht op.

cordoba-joodse-wijk

De Juderia, Joodse wijk in Cordoba

Het oude Joodse getto is de oudste wijk van de stad, rond de moskee. Slenter door de kronkelige straatjes, langs rijke huizen, kloosters, kerken, stadspoorten en stadsmuren (b.v. Puerta de Almodovar, gebouwd door de moslims en door de christenen aangepast). Cordoba ademt al een oosterse sfeer.

Eerst waren er de joden en dan pas kwamen de Moren. Beide gemeenschappen hebben in Cordoba geen twisten uitgevochten. Ze leefden, samen met de christenen, vreedzaam naast elkaar. De joden hebben zelfs tijdens de Moorse 'bezetting' een synagoge gebouwd. Anders verging het hen toen de christenen kwamen. Eerst werden ze met rust gelaten om dan in 1492 het land uitgezet te worden door Isabel en Fernando.

De Joodse wijk is één van de meest gezellige stadsdelen van Cordoba. Er zijn allemaal smalle straatjes met winkeltjes, restaurantjes, tapasbars en een marktplaats. Reeds van bij de Moren is er hier dagelijks markt en ook als toerist mag je dit evenement zeker niet missen. Het straatje waar elke toerist doorloopt is de Calle Judios, het meest typische van de wijk. De synagoge moet je zeker bezoeken want het is één van de weinigen in Europa uit de middeleeuwse periode. Vergeet niet om 's avonds een wandeling te maken door de Joodse wijk, de verlichting maakt er echt iets speciaals van.

Cordoba_Andalusie

Palacio de Viana

Dit mooie paleis is zeker een bezoek waard en het is meteen ook een museum met meubelen, wandtapijten en andere voorwerpen. Je krijgt een goede indruk van hoe de rijke burgers vroeger leefden. Het Palacio is enorm groot en heeft niet minder dan 12 patio's en een tuin.

De auto parkeren in Cordoba

Córdoba is makkelijk te bereiken met de auto, maar door het historisch centrum van Córdoba rijden is vrijwel onmogelijk. De straten zijn te smal, overal eenrichtingsverkeer en wegdek is slecht. Het is dus verstandig om je auto aan de rand van het centrum te zetten. Vanuit daar kun je te voet of met de bus verder. Het busvervoer in Córdoba is goedkoop en goed geregeld. Je kunt een kaartje kopen in de bus en het busschema staat in elk bushokje duidelijk aangegeven.

Cordoba_Theehuis

Tip: thee drinken in Oosterse sferen

In Cordoba vind je vele leuke theehuizen. Je neemt plaats op lage Marokaanse stoeltjes en je krijgt een heel theeritueel voorgeschoteld. Goede plekken om heerlijk een kopje mintthee te drinken. Een aanrader!

hotel

Hotels in Cordoba

Klik hier voor een selectie van hotels in Cordoba 
Klik hier voor een selectie van hotels in de provincie Cordoba


Onze eigen accommodaties in Andalusie

Bed and breakfast 's Andalusie
Vakantiehuizen Andalusie
Appartementen Andalusie
Kleinschalig hotel in Andalusie

reisgidsen spanje

De meest actuele reisgidsen

Reisgids Andalusie
Reisgids Zuid Spanje

 

 

Deel dit artikel via:

  • Vakantiehuis in Malaga, Andalusië, Spanje
  • Bed and breakfast in Andalusië, Spanje
  • bed and breakfast, barcelona, catalonie, spanje
  • Vakantiehuis Costa Blanca, Valencia, Spanje
  • Bed and Breakfasts in Ibiza, Spanje
  • Huur een vakantiehuis in Andalusië, Spanje en geniet van de rust, de luxe en de vrijheid.
  • Bed en breakfast in Andalusië, Spanje. Dé manier om cultuur en natuur te ontdekken.
  • Boek een B&B in Catalonië en ontdek de kunst van Gaudí en Picasso, de heerlijke cava's van de Penedés en de mooie baaitjes van de Costa Brava.
  • Kies voor een vakantiewoning aan de Costa Blanca, Valencia, Spanje. De vele prachtige stranden en pittoreske kustplaatsjes bieden alles voor de liefhebber van zon en zee.
  • B&B (Bed & Breakfast) op Ibiza, Balearen, Spanje voor een heerlijke strandvakantie. Ibiza biedt zowel adembenemende natuur als een hippe uitgaanscultuur.

Een bed & breakfast, hotel of vakantiehuis in Spanje

Proef de sfeer van het échte Spanje en laat je betoveren. Dos Cortados is er voor de vakantieganger die geïnteresseerd is in het authentieke Spanje. Op deze website vind je een ruime selectie van bed and breakfast ’s / B&B 's, vakantiehuizen, kleinschalige hotelletjes en appartementen en bijna allemaal bevinden ze zich op het platteland of in een typisch Spaans dorp. Veel B&B ’s en vakantiehuizen zijn van Nederlandse en Belgische eigenaren.
En dat het Spaanse platteland heel goed samen kan gaan met pure luxe en verwennerij, bewijzen deze accommodaties wel:

B&B'sVakantiehuizenVakantie-appartementenHotels
Andalusië Andalusië Andalusië Andalusië
Catalonië Catalonië Catalonië Catalonië
Valencia Valencia Valencia Canarische Eilanden
Ibiza & Mallorca Ibiza & Mallorca Canarische Eilanden Aragón

Aan jou de keuze: een bed & breakfast, vakantie-appartement, hotel of vakantiehuis in Spanje?

Je vakantie doorbrengen in een B&B of vakantiehuis in Spanje is een unieke ervaring. Weg van het massatoerisme en heel dicht bij het pure van de natuur en cultuur van dit prachtige land. Verwonder je over de oude koningssteden Granada, Sevilla en Cordoba in Andalusië, de witte dorpjes en het rijke Moorse verleden. Geniet van de lange stranden van de Costa Blanca. Of laat je verrassen door de enorme schoonheid van de natuur in Catalonië. De mogelijkheden zijn eindeloos.